Ota yhteyttä

ID: [[ externalData.houseID ]]

Ottakaa minuun yhteyttä

Soita meille suoraan
040 660 8842

Ota yhteyttä

tai soita meille suoraan
040 660 8842

Kiitos yhteydenotosta!

Haluatko varmasti vähentää asuntojen määrää?

Asuntojen määrän vähentäminen poistaa asuntoja rivitalon lopusta lähtien.

Haluatko varmasti muuttaa rivitalon syvyyttä?

Talon kaikki nykyiset pohjat muutetaan.

Haluatko ladata viimeisimmän talosi?

Haluatko ladata viimeisimmän kylpyhuonemodulisi?

Jos valitset "Lataa", viimeisin tallennettu talo tuodaan editoriin. Jos valitset "Tallenna uusi", nykyinen talo tallennetaan uudeksi taloksi.

Jos valitset "Lataa", viimeisin tallennettu kylpyhuonemoduli tuodaan editoriin. Jos valitset "Tallenna uusi", nykyinen tallennetaan uudeksi kylpyhuonemoduliksi.

Pohja [[externalData.id]], [[externalData.rooms]] ([[externalData.total_m2]] m²)
[[externalData.title]]
Etuterassi
Pohjakuva
Takaterassi

Valitse asunnon pohja

Yksiöt
Kaksiot
Kolmiot
Neliöt +
[[apartment.id]]
[[apartment.rooms]]
[[apartment.total_m2]] m²
[[apartment.icon.alt]]
Leko-asunnon pohjakuva

Haluatko varmasti poistaa talon [[ externalData.houseID ]] ?

Taloa ei voida enää palauttaa.

Haluatko varmasti poistaa bath moduulin [[ externalData.houseID ]] ?

Bath moduulia ei voida enää palauttaa.

Haluatko varmasti poistaa talon [[ externalData.houseID ]] ?

Taloa ei voida enää palauttaa.

Luo uusi projekti

Vaihda projektin nimi

Voit liittää projektiin kaikkia tuotteitamme, jolloin se toimii projektikohtaisena ostoskorina palvelussamme.

Poista projekti?

Oletko aivan varma, että haluat poistaa projektin [[externalData.name]]?

Poista talo projektista?

Oletko aivan varma, että haluat poistaa talon [[externalData.houseId]] projektista [[externalData.projectName]]?

[[alertText]]
27.02.2018 — Tuomo Vikki
Tuomo Vikki, 27.02.2018
040 640 2848
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Moduulirakentaminen aiheuttaa positiivisen oravanpyörän!

 

Moduulirakentamisen edut tunnistetaan

Tänä päivänä rakentamisessa vallitsee selkeä trendi etsiä laadukkaita ja turvallisia ratkaisuja. Tekemistä pyritään siirtämään mahdollisimman paljon kuiviin sisätiloihin, pois työmaalta jossa ollaan säiden ja olosuhteiden armoilla. Työmaiden läpimenoa pyritään nopeuttamaan, jotta sitoutuneelle pääomalle saadaan kiertonopeutta. Työmaan läpimenoajan lyhentäminen ei saa huonontaa rakentamisen laatua. Moduulirakentamisen on huomattu olevan tähän tautiin oiva lääke.

Hallittu prosessi

Moduulirakentamisessa työvaiheet suoritetaan sisätiloissa hallituissa olosuhteissa. Tämä tuo huimia etuja perinteiseen rakentamiseen nähden. Laatuajattelu nousee omalle tasolleen, kun työvaiheet voidaan suunnitella ja hallita tarkemmin, myös materiaalinkäsittely on järjestelmällisempää ja sarjatyöideologiaa voidaan soveltaa entistä tehokkaammin. Prosessista saadaan virtaviivainen ja tehokas.

Huikea etu työvoiman saannin suhteen

LEKO® moduulirakentajat rakentavat unelmaolosuhteissa. Työn mielekkyys korostuu, kun saa työskennellä kuivissa ja lämpimissä sisätiloissa. Työvaiheiden yksinkertaistaminen ja vakiointi edesauttavat korkean ammattitaidon omaavien rakentamisen-, sähkö- ja lvi-ammattilaisten hyödyntämistä tehokkaammin suorittamaan tehtäviä, joissa tarvitaan syvää perehtyneisyyttä kyseiseen alaan. Läheskään kaikki työvaiheet eivät vaadi korkeaa ammattitaitoa omaavaa ammattilaista suorittamaan varsinaista työsuoritetta. Varsinaisen suorittavan työn voi tehdä taustasta riippumaton, korkean työmoraalin omaava henkilö, joka perehdytetään kulloiseenkin työvaiheeseen ammattilaisten toimesta.

Kokonaistehokkuudella jatkuvuutta ja tuloskykyä

Moduulirakentaminen tuo väistämättä kokonaistehokkuuden, joka näkyy myös kokonaiskustannuksessa; työmaiden läpimenoaika lyhenee merkittävästi ja kohteita on mahdollista toteuttaa pienemmällä henkilöstömäärällä, jopa moninkertainen määrä, joka taas tarkoittaa yritykselle enemmän tuloseuroja. Tästä syntyy positiivinen oravanpyörä.

Kuivaketju voi aidosti toteutua

Vastuullinen moduulivalmistaja huolehtii kuivaketjusta, raaka-aineesta valmiiseen tuotteeseen saakka. Tällä vältetään nykypäivän vitsausta, kosteus- ja sisäilmaongelmia. Raaka-aineet varastoidaan säältä suojassa ja valmis tuote suojataan huolellisesti. Koko ketju tapahtuu kuivissa olosuhteissa.

Laadukkaat LEKO® moduulit

Lapwall valmistaa laadukkaat moduulit jokaiseen tarpeeseen. Lapwall valmistaa mm. kylpyhuone- asuin-, hoiva- ja hotellimoduulit sekä puu että betonirakentajalle. Meiltä löytyy tietty vakiomallisto, mutta räätälöimme asiakkaan tarpeisiin erittäin monipuolisesti optimaalisen ratkaisun. Optimoinnissa hyödynnämme moduuli-, seinä- ja katto/välipohja -elementointia, jotka kaikki kuuluvat LEKO® konseptiimme. Vakiomoduuleissamme on asennettuna LEKO® kosteudenhallintajärjestelmä, joka tuo turvaa niin asukkaalle kuin kiinteistön omistajallekin. Lapwall myös pyrkii valmistuksessaan minimoimaan veden käytön, käytämme sitä lähinnä janon sammuttamiseen.

Lapwall rakentaa kaikille parempaa hyvinvointia!

 

Kirjoittaja toimii LapWallin moduulitehtaan tehdaspäällikkönä
Tuomo
Vikki
Tehdaspäällikkö, Keuruu
040 640 2848

 

Asuntorakentamisessa isojen kohteiden sääsuojauksiin ja kosteudenhallintaan on viime vuosina panostettu merkittävästi. Rakenteilla oleva kohde saatetaan huputtaa kokonaan, rakenneosia suojataan erilaisilla ratkaisuilla, kosteusmittauksia suoritetaan jne. Kuitenkin usein rakennuksen kosteudenhallintanäkökulmasta tärkeimmän osan, taloa suojaavan vesikaton, hallittuun ja nopeaan rakentamiseen panostetaan liian vähän.

IMG 20171024 150013

Puurakenteinen vesikatto rakennetaan ristikoilla. Vähänkin suuremmassa kohteessa ristikoita joudutaan käyttämään satoja ja rakennuksen yläpohjan säältä suojaan saattamiseen kuluu aikaa viikkoja. Rakennus on tämän ajan säiden armoilla ja riski rakenteiden kastumisesta rakentamisen aikana on suuri.

Olemme kehittäneet asuntorakentamisen kattoelementointiin uuden ylivertaisen tuotteen, jolla viikkojen katon rakentaminen saadaan lyhennettyä muutamiin päiviin. Tuotetta voidaan käyttää niin betonirakentamisessa, kuin puurunkoisillekin rakennuksille.

LapWall LEKO® asuntorakentamisen kattoelementti koostuu 2,5 – 4 metrin välein jaetuista ristikkonipuista ja palokatkoista, joiden päälle asennetaan kattoelementit. Valmista kattoa syntyy jopa 1000 m² päivässä!

Asuntorakentamisen kattoelementti

Nopea asennusvaihe rakennustyömaalla voi ratkaista projektin menestyksekkään läpimenon. Työvoimaa ja erityisosaamista vaativat työvaiheet työmaalla toteutettuna ovat aina riski; löytyykö oikea osaaja – tai tapahtuuko inhimillinen virhe.

Kun kohde ei työmaavaiheessa ole sään armoilla, ei rakenteiden kostumisesta ole huolta. Valmistilojen ja elementtien asennusaikataulu on ilmoitettavissa hyvin tarkkaan projektin suunnitteluvaiheessa, näin ollen projektin venymisestä aiheutuvat kustannusriskit ovat minimissään. LapWall LEKO® asuntorakentamisen kattoelementit valmistetaan tehtaalla, kuivaketju ei katkea missään vaiheessa. Monimutkaisten työvaiheiden siirtäminen työmaalta tehdastiloihin on omiaan vähentämään rakentamisen riskejä ja lisäämään rakentamisen laatua.

 

10.01.2018 — Kari Viljamaa
Kari Viljamaa, 10.01.2018
050 378 2861
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Tuotteemme ja detaljimme ProdLib – palvelussa!

Lähtötietojen merkitys suunnittelussa

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Vanha viisaus, pitää paikkansa edelleenkin. Väitän että nykymallin rakentamisessa hyvin suunniteltu on jopa enemmän kuin puoliksi tehty. Tämän päivän rakentaminen on usein hyvin pirstaloitunutta, työmaatekeminen, tavaroiden valmistaminen ja toimittaminen on pilkottu useille näennäisesti toisistaan riippumattomille alihankkijoille ja urakoitsijoille. Hyvät ja huolella tehdyt suunnitelmat ovat kokoava tekijä rakennuksen laadukkaaseen ja kustannustehokkaaseen rakentamiseen useiden toimijoiden yhteistyönä.

Jotta tämä ”hyvä suunnittelu” sitten onnistuisi, on ensiarvoisen tärkeää, että rakennuksissa käytetään mahdollisimman paljon vakioituja ratkaisuja. Yksi merkitsevimmistä tekijöistä suunnittelukokonaisuudessa on rakennesuunnittelu. Suunnittelijan rooli korostuu, kun kohteiden vaikeusaste kasvaa. Haastaviin kohteisiin tulee kymmeniä rakenneratkaisuja ja jopa satoja detaljeja. Jos jokaisen rakennuksen jokainen kohta mietitään aina uudelleen, tuottaa se suurta vaihtelua tehdastuotantoihin ja työmaarakentamiseen. Usein tämä aiheuttaa kustannusten ylittymistä ja on myös riskitekijä rakenteiden toimivuuden näkökulmasta.

Ota käyttöön ilmaiseksi tarjoamamme toimialalla ennennäkemätön palvelu

Vakioratkaisujen ja -detaljien käyttäminen suunnittelussa on siis ensiarvoisen tärkeää. Niiden saatavuus, hallinnoiminen ja käyttäminen tulee olla helppoa ja nykyaikaista. Olemme jo aiemmin julkaisseet tuoteluettelon sekä suunnittelijan käsikirjan vakioratkaisuineen helpottamaan rakentamishankkeiden onnistumista. Nyt olemme ottaneet seuraavan askeleen! Laitoimme rakenneleikkauksemme, vakiodetaljimme ja ohjeistuksemme helppokäyttöiseen ja laadukkaaseen ProdLib -palveluun kaikkien saataville ilmaiseksi. Näin laadukasta ja kattavaa aineistoa ei toimialalta muualta löydy. Aineisto on helposti saatavilla sekä dwg- että pdf -muodossa ja kätevä käyttää suunnitteluohjelmilla.

ProdLib palvelun kehityksen lähtökohtina ovat olleet helppokäyttöisyys ja sisällön ajantasaisuus. Lopputuloksena on sovellus, jota voi käyttää suoraan Revit-, AutoCAD- ja AutoCAD LT -ohjelmien kanssa sekä standalone-versiona (josta voi avata PDF-tiedostoja tai lisätä DWG-kuvia muihin CAD-ohjelmistoihin). Palvelu varmistaa automaattisesti, että käytetty sisältö on ajan tasalla. Palvelua käyttää jo yli 10000 suunnittelun ammattilaista Suomessa ja määrä kasvaa huimaa vauhtia koko ajan!

Tutustu palveluun ja ohjeisiin https://www.prodlib.com/kayttoonotto/

Lataa palvelu ilmaiseksi ja hyödynnä tarjoamamme aineisto https://www.prodlib.com/download/

Tehokkaita ja laadukkaita suunnittelukokemuksia toivottaen!

 

Kirjoittaja on LapWallin tekninen johtaja
Kari
Viljamaa
Tekninen johtaja
050 378 2861
22.12.2017 — Jussi Lampela
Jussi Lampela, 22.12.2017
0400 977396
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Rakentajan paras ystävä - LapWall hinnasto julkaistu!

 

Luotettava kumppani

LapWall haluaa olla asiakkaille avoin, rehellinen ja luotettava kumppani. Olemme tänä vuonna julkaisseet suunnitteluohjeemme ja detaljimme kaikkien käytettäväksi. Nyt teemme saman myös hinnastolle! Julkisen hinnaston avulla haluamme helpottaa asiakkaittemme työtä. Tuoteluettelon, suunnitteluohjeen sekä hinnaston avulla jokainen voi nopeasti arvioida oman hankkeen kustannuksia.

Onnistumisen elementit

LapWall LEKO elementointiratkaisut ovat kustannustehokkaan rakentamisen ensimmäiset tarvittavat elementit. Katkeamaton kuivaketju, huippulaatu ja nopeampi työmaan läpimenoaika mahdollistavat yrityksesi kannattavan kasvun. Tässä kasvussa me LapWallin väki haluamme olla mukana – yhdessä rakennamme tehokkaampaa ja laadukkaampaa tulevaisuutta.

Katkeamaton kuivaketju

LapWallin LEKO elementit valmistetaan mittatarkasti Pohjois-Euroopan moderneimmassa ja tehokkaimmassa tehtaassa. Katkeamaton kuivaketju on meille kunnia asia, joten raaka-ainevarastot, elementin valmistus ja valmistuotteiden varastointi tapahtuvat kaikki sisätiloissa ja elementit kuljetetaan aina umpikapelli autoilla. Elementit on myös suojattu tehtaalla asennusta varten, joten voit olla varma, että tuotteemme saapuvat työmaalle laadukkaana.

LapWall kumppanuus

Perinteinen rakentamisen kilpailuttaminen kuluttaa sekä myyjän, että asiakkaan resursseja. Tarjouspyyntöjen laatiminen, tarjousten laskeminen, vertailu ja neuvottelu täytyy molempien osapuolien ottaa huomioon hinnoittelussa.

Haluamme sinut LapWallin vuosisopimuskumppaniksi. Kumppanille varaamme yhdessä sovitun kapasiteetin vakiohinnoilla. Voit luottaa tehtaan toimitusvarmuuteen ja hinnoitteluun. Oman aikasi voit käyttää uusien hankkeiden käynnistämiseen.

 

Kirjoittaja on LapWallin Pyhännän yksikön myyntipäällikkö.
Jussi
Lampela
Myyntipäällikkö, Pyhäntä
0400 977396

LapWall yhteystiedot

Pyhännän tuotantolaitos

LapWall Oy
Periojantie 3
92930 Pyhäntä
info@lapwall.fi
Puh. 010 311 8000

Henkilökunta

Tuomas Tuuli

Tuomas Tuuli

Liiketoimintajohtaja, Pyhäntä
044 975 4835
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Gunnar Puhakka

Gunnar Puhakka

Vientipäällikkö
040 509 0952
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Jussi Lampela

Jussi Lampela

Myyntipäällikkö, Pyhäntä
0400 977396
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
no-photo

Teuvo Karppinen

Myyjä, Pyhäntä
045 806 2225
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Janne Pekkarinen

Janne Pekkarinen

Rakennuspäällikkö, Pyhäntä
050 512 0748
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Olli Lamminmäki

Olli Lamminmäki

Hankintapäällikkö, Pyhäntä
040 357 1368
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Juha Ojakoski

Juha Ojakoski

Tuotantopäällikkö, Pyhäntä
050 407 8906
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Hermanni Nylander

Hermanni Nylander

Suunnittelu- ja tuotekehityspäällikkö, Pyhäntä
040 640 2833
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Heikki Korsulainen

Heikki Korsulainen

Suunnittelupäällikkö, Pyhäntä
044 503 6523
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Tommi Myllyneva

Tommi Myllyneva

Suunnittelupäällikkö, Pyhäntä
050 352 6375
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
Timo Puustinen

Timo Puustinen

Työpäällikkö, Pyhäntä
050 326 0667
etunimi.sukunimi@lapwall.fi
no-photo

Jan Pousi

Työpäällikkö, Pyhäntä
040 688 5358
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

16.11.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 16.11.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Rakentajan paras kaveri

 

Puuelementoinnin suunnannäyttäjä
LapWall on puuelementoinnin suunnannäyttäjäyritys, edelläkävijä ja kehittäjä, jolle asiakas on aina ykkönen. Haluamme olla alamme halutuin yhteistyökumppani. Meillä on reilu tekemisen meininki, jossa vastuu ja vapaus kulkevat aina käsikädessä. Asiakkaamme arvostavat suuresti suomalaista, alansa kansainväliseen parhaimmistoon kuuluvaa yritystä. Yhtiömme LapWall LEKO® -elementointi-järjestelmä tarjoaa kustannustehokkaimman tavan rakentaa laadukkaat rivi-, luhti- ja kerrostalot, hoiva- ja päiväkodit sekä liiketilat ja teollisuusrakennukset.
Uusi tuoteluettelo
Julkaisemme nyt entistä paremman ja kattavamman tuoteluettelon käyttöönne. Luettelosta löydätte mm. elementtien soveltuvuusmatriisin tuoteperheittäin, dimensiot, tekniset ominaisuudet, detaljit, hyväksynnät jne… Tämä tuoteluettelo tarjoaa mahdollisuuden elementoida lopputuote alapohjaelementeistä alkaen aina kattoelementteihin asti ja kaiken siltä väliltä.Tutustu uudistuneeseen tuoteluetteloomme tästä linkistä Tuoteluettelo 11 2017
Uudet tuotteet luettelossa
• Ulkoseinäelementti Ekologinen
• Katoksen seinäelementti, molemmin puolin ulkoverhous paneloituna
• Kevyt väliseinäelementti
• Varaston väliseinäelementti
• Kattoelementtivalikoimaa laajennettu
• Asuntorakentamisen kattoelementit, kuusi uutta tuotetta
• Parvekevälipohja, vanhat parveke-elementit korvattu LVL-elementillä
• Kylpyhuonemoduulit
Asennuspalvelumme tekee homman teille helpoksi
LapWallin asennuspalvelu tarjoaa valmiiksi konseptoidut asennusvaihtoehdot. Meillä on ammattitaitoinen ja luotettava asennuspalvelu, joka tekee kokonaisuuden teille erittäin helpoksi ja riskittömäksi. Kun rakennuskohteessa kaivataan rivakkaa ja tehokasta otetta, ei LapWallin puuelementtirakentamiselle ja -asennukselle löydy kilpailijoita. Asiantuntemuksen ja kokemuksen myötä LapWallin asennuspalvelu on myös erittäin kustannustehokas ratkaisu. Ammattitaitoinen henkilöstömme tuntee tuotteemme läpikotaisin ja heidän osaamistaan päivitetään jatkuvasti. Kun valitsette LapWallin asennuksen, saatte samalla markkinoiden parhaimman ja kattavimman takuun kokonaisuudelle. LapWall – LEKO® guarantee ja voitte olla täysin huoleti.
LapWallin LEKO®-kuivaketju todella toimii
LapWall LEKO® -elementointijärjestelmän avulla rakentamisessa on mahdollista yhdistää helppous, nopeus, laatu ja riskittömyys. LapWallin kuivaketju todella toimii alkaen raaka-aineiden varastoinnista, valmistuksesta ja elementtien varastoinnista aina toimittamiseen ja asentamiseen asti. Voitte olla varmoja, että saatte työmaille aina kuivat ja virheettömät tuotteet.
LapWall yrityksenä
LapWall Oy:llä on tehtaat Pyhännällä, Pälkäneellä ja Keuruulla. Lisäksi meillä on toimipisteet Oulussa ja Vantaalla. LapWallin tytäryhtiö LapWall AB toimii Ruotsin ja Norjan markkinoilla. LapWall AB:n toimipisteet ovat Tukholmassa ja Borlängessä. LapWallin vuoden 2017 liikevaihto tulee olemaan noin 50 miljoonaa euroa ja kasvu tulee jatkumaan voimakkaana tulevinakin vuosina. LapWall – Builder’s Best Friend kuvaa todella tapaamme toimia. Meillä on pitkät ja luotettavat asiakassuhteet, jotka ovat jatkuneet yrityksen toiminnan alusta lähtien.


Tavoitteenamme ei ole saavuttaa
asiakkaidemme odotuksia, vaan
ylittää ne. Aina.

 

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694
03.11.2017 — Kari Viljamaa
Kari Viljamaa, 03.11.2017
050 378 2861
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Paras tapa suunnitella

 

Suunnittelussa lukitaan jopa 80% hankkeen kustannuksista. Me LapWallilla uskomme siihen ja siksi panostamme laadukkaaseen ja kattavaan suunnitteluun erityisen vahvasti.

Suunniteltu tuotteisto – järkevän tekemisen edellytys

Pelkästään tuotteen hyvä rakenneratkaisu ei riitä rakentamisessa. Se tarvitsee tuekseen keinot, joilla vaativa ja monimuotoinenkin kohde voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti – laadusta ja toimivuudesta tinkimättä. Vakioidun tuotteistomme tueksi olemme kehittäneet kattavan ohjeistuksen ja tarkan detaljiikan suunnittelijoiden käyttöön. Laaja valikoimamme detaljeineen kattaa elementoidun puurakentamisen aina omakotitaloista teollisuusrakennuksiin saakka, sisältäen mm. paritalot, rivitalot, luhtitalot, kerrostalojen kuori- ja kattoelementit, koulut, päivä- ja hoivakodit sekä hallirakentamisen. Ensi vuoden alussa on tulossa myös kattava kokonaisuus puukerrostalojen rakentamiseen.

Suunnittelu pullonkaulana?

Laaja ja oikein tehty suunnittelu vie aikaa yleensä kauemmin kuin hankkeeseen ryhdyttäessä ollaan varauduttu. Valmiilla ja pitkälle viedyillä vakioratkaisuilla olemmekin pystyneet lyhentämään suunnitteluun kuluvaa aikaa huomattavasti. Samalla voimme olla varmoja detaljiikan toimivuudesta - onhan niitä käytetty jo tuhansissa toimittamissamme rakennuksissa! Tehdastoiminnoissamme toistettavuus on laadun ja tehokkuuden tae. Sama pätee myös suunnitteluun.

Detaljilla on merkitystä

Rakennuksen suunnitteluprosessi on monivaiheinen. Pelkästään rakennusten puuosien suunnitteluun osallistuu yleensä arkkitehti, puurakennesuunnittelija ja elementtisuunnittelija. On erittäin tärkeää, että suunnittelun osapuolet tekevät yhteistyötä saumattomasti ja tieto kulkee eheänä ja reaaliajassa. Tuotteemme ja detaljiikkamme onkin luotu tämän yhteistyön kantavaksi keskiöksi.

Haluamme olla standardoimassa ja yksinkertaistamassa puurakentamisen suunnitteluprosessia, tehden siitä mahdollisimman läpinäkyvää. Siksi olemme luoneet käsikirjan, joka on julkinen ja vapaasti kaikkien suunnittelijoiden käytettävänä. Tutustu tähän allaolevan linkin kautta, ole hyvä!

LapWall suunnittelijan käsikirja

 

Kirjoittaja on LapWallin tekninen johtaja
Kari
Viljamaa
Tekninen johtaja
050 378 2861
08.06.2017 — Hermanni Nylander
Hermanni Nylander, 08.06.2017
040 640 2833
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Miten perinteisen rakentamisen loputtoman pitkästä suunnitteluvaiheesta voi päästä eroon?

Suomalaisissa rakennushankkeissa pyritään liian usein keksimään pyörä aina uudelleen. Rakennushankkeiden suunnittelu aloitetaan puhtaalta pöydältä, sen sijaan että hyödynnettäisiin hyvän konseptoinnin mahdollisuuksia.

Suunnitteluvaihe on usein aikaa vievä ja vaivalloinen prosessi. Ensimmäisten arkkitehdin tekemien luonnosten jälkeen rakennuttaja kääntyy rakennusliikkeen puoleen ja tarjouksen saatuaan laskeskelee kannattavuutta. Tässä vaiheessa rakennuttaja kuitenkin lähes poikkeuksetta huomaa, että luonnoksiin on tehtävä muutoksia. Muokkaus- ja muutoskierrokset arkkitehdin kanssa syövät budjettia ja haukkaavat paljon aikaa. Eikä se tähän lopu. Vielä ovat edessä rakennesuunnittelijan sekä LVI- ja sähkösuunnittelijan työpanokset. Arkkitehti ja rakennesuunnittelija tekevät kohdekohtaisia suunnitelmia, jotka ovat usein prototyyppejä, mikä kostautuu pitkinä läpimenovaiheina ja lopputuloksen laatuongelmina. Oman hankaluutensa suunnitteluvaiheeseen tuo se, että kun rakennesuunnittelu tehdään ennen kuin rakennuksen toteutustapa on selvillä, voidaan esimerkiksi LVI-ratkaisua joutua muuttamaan vielä rakennusvaiheessakin. Rahaa ja aikaa palaa jälleen jatkuviin muutoksiin.

Suunnitteluvaihe on merkittävä kokonaiskustannusten kannalta, sillä sen kuluessa lyödään lukkoon 80 prosenttia rakentamisen kustannuksista. Tätä tehotonta, kallista ja pitkää suunnitteluvaihetta sivusta seuraavalle herää kysymys, tarvitaanko koko raskasta suunnitteluvaihetta? Vastaus saattaa yllättää, mutta rakentaminen ilman turhauttavaa ja kallista suunnitteluvaihettakin onnistuu, jos uskaltaa ajatella asiat toisin. LapWallilla on tehty juuri niin.

Vakioitu teollinen puuelementtirakentaminen tuo kaivatun ratkaisun niin prototyyppisuunnittelun venyvään suunnitteluprosessiin, paukkuviin budjetteihin kuin sen mukanaan tuomiin laatuongelmiinkin.

Vakioitu toimintamalli perustuu pitkälle vietyyn tuoteosien ja rakennesuunnitteluratkaisujen sekä arkkitehtonisten ratkaisujen vakiointiin. Tässä mallissa rakennuttaja saa arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan luomat, loppuun asti harkitut toimivat ja tila- ja muut ratkaisut. Näitä voivat olla muun muassa asuntojen ja muiden tilojen valmiit pohjaratkaisut, harkitut pinta-, materiaali- ja värivalikoimat sekä erilaiset kylpyhuone- ja keittiömoduulivaihtoehdot LVI –ratkaisuineen ja sähkösuunnitelmineen.

Ammattilaisen suunnittelemia ratkaisuja yhdistämällä rakennuttaja voi helposti suunnitella niin rivi-, luhti- kuin kerrostalonkin. Vakioituihin tuoteosiin, moduuleihin ja liittymädetaljeihin perustuva malli merkitsee toimivien ja turvallisten ratkaisujen toistuvaa hyödyntämistä sekä suunnittelussa että toteutuksessa yksilöllisyyttä menettämättä. Kirsikkana kakussa on vielä se, että rakennuttajalla on käytössään myös erittäin helppokäyttöiset LapWallin nettisivuilla toimivat suunnittelutyökalut, joilla rakennuttaja pystyy kasaamaan haluamansa rakennuksen jopa minuutissa, näkemään ruudulta, miltä lopullinen rakennus tulisi näyttämään hintatietoineen sekä halutessaan lähettämään tilauksen vaikka saman tien. Valmis rakennus nousee perustusten päälle jopa kolmessa viikossa. Näppärää vai mitä?

Sujuvan suunnitteluvaiheen ja huolellisesti harkittujen ratkaisujen ansiosta kohteen rakentaminen pääsee käyntiin rivakasti, kustannukset pysyvät kurissa ja lopputulos on laadukas, helposti myytävä tai  vuokrattava kohde.


Hermanni Nylander

Tuotekehityspäällikkö, Pyhäntä

Kirjoittaja on LapWallin Suunnittelu- ja  tuotekehityspäällikkö.
Hermanni
Nylander
Suunnittelu- ja tuotekehityspäällikkö, Pyhäntä
040 640 2833
31.05.2017 — Esa Kaikkonen
Esa Kaikkonen, 31.05.2017

Puurakentaminen edistää laatua ja tuottavuutta

Moduuleista ja elementeistä rakentaminen on nopeaa.

Näemme tällä hetkellä vahvan trendin puurakentamisessa. Paikallaan rakentamisen sijaan rakentaminen on siirtymässä elementtien ja moduulien myötä tehdasrakentamiseen. Kumppanimme Lapwall on hyvä esimerkki markkinoita muuttavasta toimijasta puurakentamisen alueella. Me Metsä Woodissa haluamme olla teollisia kumppaneita tällaisten toimijoiden kanssa ja meille on syntynytkin Suomeen ja Keski-Euroopan markkinoille uudenlaisten toimijoiden ekosysteemi, jolle me tuotamme raaka-ainetta, lisensoimme teknologiaa ja annamme teknistä asiakaspalvelua Kerto-ja muiden tuotteidemme käyttämisestä. Kertosta syntyy materiaalitehokkaita ratkaisuja kattojen, seinien ja lattioiden valmistamiseen.

Puurakentamista tukee moni fakta. Moduuleista ja elementeistä rakentaminen on nopeaa. Pystymme osoittamaan tapauksia, joissa rakennustyömaalla aikaa on säästynyt kolmannes perinteiseen rakentamiseen verrattuna. Lisäksi puu on kevyttä ja puumateriaalia voi kuljettaa paikalle paljon enemmän kuin perinteisiä rakennusmateriaaleja.  Meillä on esimerkkejä, joissa ratkaisumme on todettu olevan kaksi kolmasosaa kevyempi kuin vastaava betoni- tai teräsratkaisu. Materiaalia kuluu vähemmän. Näin säästyy paitsi materiaalia myös kustannuksia. Puurakentaminen on myös vihreämpää rakentamista. Kuutio puuta sitoo tonnin hiilidioksidia elinkaarensa ajan. Lisäksi puu kestää yhtä hyvin kuin muutkin materiaalit. Kaikki rakennukset tietysti vaativat huolenpitoa, jotta ne säilyvät turvallisina. Puurakennuksessa, edes puukerrostalossa, ei tarvitse tehdä valuja, joiden kuivumista tarvitsisi odotella rakennustyömaalla. Näin ollen ei synny myöskään kiusausta aloittaa pinnoitustyötä liian aikaisin. Tämä on ollut yksi suurimmista syistä uudisrakennusten homeongelmissa.
 
Rakentaminen vastaa noin kolmanneksesta maailman kasvihuonepäästöistä. Kyse ei siis ole vähäpätöisestä asiasta. Kiihtyvää kaupungistumista ei voi hoitaa pelkästään uusiutumattomilla materiaaleilla, joiden valmistus aiheuttaa merkittäviä kasvihuonepäästöjä. Odotankin, että pitkällä aikavälillä puurakentaminen asetetaan sille kuuluvalle paikalle yhteiskuntien kehittämisessä hiilensitomiskykynsä ansiosta.
Puu yleistyy, mutta yleisesti ottaen rakentamisessa puhutaan konservatiivisesta ja säännellystä toimialasta. Näin ollen muutokset ovat tavanomaisesti hitaita. Onneksi EU ja monet sen jäsenvaltiot, Suomi mukaan lukien ovat ryhtyneet purkamaan säännöksiä puurakentamisen tieltä. Aktiivisia politiikkatoimia puurakentamisen edistämiseksi tarvitaan myös jatkossa. Autoteollisuudessakaan ei kiinnitetty suuremmin huomiota päästöihin ennen kuin se asetettiin sitovaksi velvoitteeksi.
 
Kaikki vanhat uskomukset puun heikkouksista, kuten palamisesta tai lahoamisesta, pystytään nykyään hallitsemaan erittäin hyvin. Vallitsevalla perinteisemmällä rakennustavalla ei ole saavutettu haluttua laatua, joten kynnyksen uusien tapojen kokeilemiseen ei pitäisi olla korkealla. Keskiöön on nostettava laatu ja tuottavuus, jotta tulevaisuudessa vältetään homekoulut, -sairaalat ja muut kosteusongelmaiset rakennukset. Koska nykyaikainen puurakentaminen on teollista rakentamista sisällä, voidaan tulevaisuudessa rakentaa laadukkaammin, mutta myös kevyemmin ja nopeammin. Samalla saadaan hallittua ilmastonmuutosta.

 

Esa Kaikkonen

Toimialajohtaja, Metsä Wood

Strategiajohtaja, Metsä Group

Esa Kaikkonen työskentelee Metsä Woodin toimialajohtajana ja Metsä Groupin strategiajohtajana. Hän kuuluu myös Metsä Groupin johtoryhmään ja toimii Puutuoteteollisuus ry:n puheenjohtajana.
Esa
Kaikkonen
22.05.2017 — Hermanni Nylander
Hermanni Nylander, 22.05.2017
040 640 2833
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Rakentaja, valmistaudutko 100 - prosenttisesti hankkeeseesi?

"95 prosentin valmistautuminen tuottaa 50 prosentin tuloksen"

Katsellessani kiekkoleijonien edesottamuksia Pariisin MM-kisoissa, en voi millään välttyä erätaukostudioiden jutuilta. Siellä Tami kertoo itsevarmalla tyylillään ”piippuhyllyn cornerista” Suomen Veljille, että kuinka jääkiekkoa tulisi pelata. Joka kerta toistuu samat fraasit, ne saattavat joitakin hieman jo kyllästyttää… ja luulisi ammattipelaajien jo tietävän miten kiekko ammutaan sepakon kenkälaatikkoon... Toisaalta niissä Tamin prinsiipeissä on myös hyviä viisauksia, ja kun aikanaan on löytänyt oikeat, niin mitäpä niitä muuttamaan.

Yhden Tamin toistaman prinsiipin haluan nostaa pohdintaan rakennusalan näkökulmasta ja se on VALMISTAUTUMINEN. ”95 prosentin valmistautuminen tuottaa 50 prosentin tuloksen”, onkohan tämä väittämä totta vai tarua - muuallakin kuin jääkiekossa.

Rakennusalalla on tavanomaista, että jokainen kohde suunnitellaan kohdekohtaisesi -  suunnitellaan siis prototyyppejä. Urakat pilkotaan pieniin osiin, mistä seuraa kokonaiskuvan ja vastuiden hämärtymistä. Rakennetaan työmaalla vesi- ja räntäsateessa vaikeasti pitkästä – kosteudenhallinta ei ole kunnossa. Työvoiman saatavuudessa työmaalle on suuria haasteita, ja aikataulut eivät pidä.

Onko valmistautuminen yllä kuvatulla tavalla toimiessa tehty 100-prosenttisesti? Ei edes lähellekään 95 prosenttia, jolla saavutti prinsiipin mukaan vain 50 prosentin tuloksen. Uutisista saa liian usein lukea, että jopa uusissa rakennuksissa havaitaan kosteusongelmia ja sisäilmaongelmat ovat yleisesti tunnettuja. Voidaan siis yleisellä tasolla todeta alan tulosten olevan todella heikkoja. Tuo Tamin prinsiippi on siis täyttä totta myös rakentamisessa. Rakentamiseen on valmistauduttu liian heikosti ja tulokset ovat sen mukaisia.

Annetaanko tälle asialla periksi peittelemällä sitä vai ratkaistaanko ongelmat? Me LapWallilla olemme päättäneet ratkaista ne LapWall LEKO® -kokonaispalvelulla, joka tarjoaa kustannustehokkaan tavan rakentaa puuelementeistä rivi-, luhti- ja kerrostalot, hoiva- ja päiväkodit sekä liiketilat ja teollisuusrakennukset – laadukkaasti, nopeasti ja riskittömästi.

LapWall LEKO® -kokonaispalvelussa toiminta perustuu konseptoituihin, loppuun asti mietittyihin arkkitehti- ja rakennesuunnittelun ratkaisuihin perustuvaan kohteiden suunnitteluun. Rakenneratkaisuihin, jotka ovat ennalta suunniteltuja ja testattuja. Hyviin kosteudenhallinnan ratkaisuihin ja katkeamattomaan kuivaketjuun. Työmaavaiheen toimijoiden minimointiin.

LapWallin tapa ajatella uudella tavalla asettaa T&K-prosessin toimintaan tavanomaista rakennusyritystä kovemmat vaatimukset. Olemme panostaneet voimakkaasti tuotekehitykseen ja jatkamme edelleen samalla tiellä. Tavoite on päästä eroon tilauskohtaisesta suunnittelusta, lanseerasimme juuri LapWall LEKO® Bath -moduulin, jossa tämä tavoite toteutuu. LEKO® Bath:n suurimpina etuina on rakentamisen laadukkuus, nopeus ja kustannustehokkuus.

Viime maaliskuussa julkistimme suunnittelutyökalun, jonka avulla kokonaisen rivitalon voi suunnitella vain minuuteissa. Nyt myös LEKO® Bath -suunnittelutyökalu on kaikkien käytettävissä. Suosittelen kokeilemaan – vaihtoehtoja on mukavasti ja hintatiedonkin saa saman tien!

Vielä ennen juhannusta julkistamme LEKO® Luhtitalo -suunnittelutyökalun.

Loppuvuoden aikana LapWall lanseeraa muun muassa asuntorakentamisen kattoelementtiratkaisun, konseptit puukerrostaloihin ja kouluihin sekä ekologisen seinärakenteen. Olkaahan kuulolla, haluamme tarjota teille aina parhaat ratkaisut!

 

Mukavaa kesää!

Hermanni Nylander

Kirjoittaja on LapWallin Suunnittelu- ja  tuotekehityspäällikkö.
Hermanni
Nylander
Suunnittelu- ja tuotekehityspäällikkö, Pyhäntä
040 640 2833
12.05.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 12.05.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Onko Suomessa ja Pyhännällä liiketoiminnan nopea kasvu mahdollista vai onko kasvaminen kielletty?

Parhaillaan pohditaan vakavasti, minne LapWallin seuraava tuotantolaitos nousee.

Paljon on nykyisen hallituksen aikana juttua riittänyt pykälä-Suomen normien purkamisesta ja byrokratian vähentämisestä. Ja työpaikkojen luomisesta. Biotaloudesta nyt puhumattakaan. Eivät ole nämä puheet tainneet vielä kantautua täkäläisen ELY-keskuksen tai Aluehallintoviraston korviin.

Karvaasti olemme LapWallissa saaneet kokea, että puheet ovat puheita ja todellisuus tyystin toinen. On turhauttavaa, kun toiminnan kasvuun ja työpaikkojen luomiseen laitetaan kapuloita rattaisiin julkishallinnon puolelta. Onko meillä todellakin tähän varaa Pyhännällä, Pohjanmaalla – tai missään Suomessa?

LapWall on erittäin voimakkaasti kasvuhaluinen ja -kykyinen yritys. Mieluusti kasvaisimme juuri täällä Pyhänällä, toimintamme alkulähteillä, mutta nyt on uuden elementtivaraston rakentamislupaprosessi venynyt huomattavasti odotettua pidemmäksi. Olemme odottaneet lupaa nyt jo yli vuoden. Alun perin ELY- keskuksella ei ollut viimekeväänä huomautettavaa uudesta Pyhännän kunnan esittämästä kaavaehdotuksesta. Meidän piti päästä rakentamaan viimeistään elokuussa. Emme ole päässeet rakentamaan vieläkään ja tietoa siitä, että milloin pääsemme, ei meillä ole.  Prosessi eteni siten, että asia ei mennytkään läpi ELY-keskuksessa, lupaa ja erilaisia selvityksiä tehtiin ja mitään kiirettä ei tuntunut viranomaisilla olevan. Vasta lokakuussa kuntaan tuli selvityspyyntö koskien pohjavesialueella olevan tontin ojituksia. Jo sitä ennen Ely edellytti myös, että alue tutkitaan mahdollisten arkeologisten löydösten varalta. No ei löytynyt. Ojitustiedot saatuaan ELY-keskus katsoi – vastoin aiempaa omaa näkemystään –  että elementtivaraston rakentamiseen alueelle vaaditaankin ympäristölupa, jonka myöntäminen on puolestaan Avin heiniä. Ja taas menee aikaa… Sitä tuntuu viranomaisilla olevan, mutta markkinat kun eivät viranomaisia odota. Avi selvitteli asiaa ja pyysi lopulta lausunnon Elyltä, joka piti toimittaa heille viimeistään 2.5.2017. Eivät saaneet sitä toimitettua ja pyysivät lisäaikaa selvityksen antamiseen. Missä asian käsittely nyt on menossa, siitä meillä ei ole mitään tietoa.

Vielä nykyistäkin vauhdikkaampaa kasvuamme rajoittaa vain tuotantokapasiteettimme rajallisuus. Voidaksemme rakentaa Pyhännälle kolmannen, 60 – 70 henkeä työllistävän tuotantolaitoksen tarvitsisimme lisää maata. Ja jotta voisimme kasvaa järkevällä, logistisesti toimivalla tavalla, on uuden, rakennuslupaa odottavan elementtivaraston ja suunnitelmissa olevan tuotantolaitoksen sijaittava siten, että toiminnan pyörittäminen on mahdollisimman tehokasta. On ollut todella suuri yllätys, että täällä korvessa – keskellä ei mitään – on tullut näin iso ongelma maa-alueista. En olisi tällaista ongelmaa Pyhännällä osannut missään vaiheessa odottaa. Pidetäänhän kuntaa erittäin yrittäjämyönteisenä teollisena paikkakuntana, jossa on pitkät perinteet ja jossa puhalletaan yhteen hiileen.

Kun katselen tässä LapWallin Pyhännän tuotantolaitoksen pihalla ympärilleni, näen paljon joutilasta maata, jolla ei tällä hetkellä ole mitään hyötykäyttöä. Meillä olisi. Meillä olisi tarjolla hyvinvointia Pyhännälle ja ympäröiville kunnille ja toimintaa, joka tukee Suomen biotalousstrategian toteuttamista. Mikä tästä yhtälöstä tekee tässä maassa näin vaikean?

Joka tapauksessa tilanne on nyt tämä: meillä pohditaan vakavasti, minne seitsemän miljoonan euron tuotantolaitosinvestoinnin teemme. Päätös on tehtävä nopeasti, muutamassa viikossa. Pyhäntä olisi sijoituskohteena paras, mutta jos lisämaata ei löydy, on meidän etsittävä muita ratkaisuja – jopa Suomen rajojen ulkopuolelta.

Meillä on Pyhännän lisäksi tuotantolaitokset Pälkäneellä, Keuruulla ja ikkuna- ja ovitehdas Nivalassa. Tulemme rakentamaan tuotantolaitoksen myös tytäryhtiöllemme Ruotsiin. Nähtäväksi jää se, että olivatko Pyhännän tuotantolaitoksen investoinnit nyt tässä. Positiivista on ollut, että useat kunnanjohtajat ympäri Suomen ovat olleet yhteydessä ja tarjonneet positiivisia mahdollisuuksia tulla yrittäjäksi heidän kuntiinsa. Tilat monilta löytyvät valmiina ja ovat myös ilmoittaneet, että ovat tarvitsemamme tilat valmiita rakentamaan ja nopealla aikataululla.

Uusi, maailman nykyaikaisin – puuelementtien kokoonpanoon rakennettu – käsivarsirobottilinja on tilattu. Sen toimitus on loppuvuodesta 2017. On mielenkiintoista nähdä, missä päin Pohjolaa linjalla tehdään elementtejä.

Oikein mukavaa keväänodotusta teille kaikille!

 

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694
28.04.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 28.04.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

LapWall täytti 5 vuotta ja matka on ollut mielenkiintoinen kohti 100 miljoonaa - etuajassa

Siitä on viisi vuotta, kun LapWallin Pyhännän uudelta tuotantolaitokselta lähti ensimmäinen elementtitoimitus kohti asiakkaan työmaata. Saimme samalla lähettää myös ensimmäisen myyntilaskun. Muistan sen kuin eilisen päivän, se oli mahtava hetki. Ja samalla ensimmäinen etappi kohti unelmani toteuttamista.

Haaveeni on ollut päästä kokeilemaan, millaista on kasvattaa yritys nollasta sadan miljoonan euron liikevaihdon toimijaksi. Unelmani näyttää toteutuvan reilusti etuajassa, jo vuonna 2018, kun alkuperäinen tavoite oli vuosi 2020. Näinä kuluneina vuosina Pyhännän tuotantolaitos, joka kuuluu Euroopan moderneimpiin, on laajentunut moneen kertaan. Alueella on nyt kaksi tuotantolaitosta ja neljä elementtilinjaa. Kauppa on käynyt niin hyvin, että kaksi linjoista pyörii jatkuvassa kolmessa vuorossa. Liikevaihtomme olisi kasvanut vielä huomattavasti nopeammin, jos vain tuotannon kapasiteetti ei olisi ollut kasvumme esteenä.  

Meillä on suunnitelmat valmiina Pyhännälle tuotantolaitos kolmosen rakentamiseksi. Rakentaminen voidaan aloittaa heti, kun saamme alueelta maata lisää. Nyt lisämaa-alueiden saaminen täältä on osoittautunut lähes mahdottomaksi. Tämä onkin alueen kannalta erittäin harmittava asia. Työllistäisihän uusi tuotantolaitoksemme noin 60 - 70henkilöä. Maa-alue, jonka saimme Pyhännän kunnalta, on ollut viranomaisten käsittelyssä yli vuoden. On mielenkiintoista nähdä, miten kauan lupa-asioiden käsittely vielä kestää.

LapWall on laajentunut nopeasti myös muille paikkakunnille. Ostimme vuoden alussa MetsäWoodilta projektiliiketoiminnan ja Pälkäneen tuotantolaitoksen. Yksikön haltuunotto on sujunut erittäin hyvin, ja tätä kuvaa eriomaisesti yksikön myyntipäällikö: ”On tämä kummallinen kevät, tällaista tilauskantaa meillä ei ole ollut koskaan aikaisemmin tähän aikaan vuodesta.”

Pälkäne on saanut seurakseen Keuruun tuotantolaitoksen, jossa on käynnistymässä LEKO® - Bath KPH- ja tekiikkamoduulien valmistus. Tavoitteena on valmistaa noin viiden vuoden päästä 5000 moduulia vuodessa. Näiden lisäksi meillä on käynnistymässä LapWall AB:n Ruotsin Borlängeen tulevan tuotantolaitoksen rakentaminen.  Putkessa on myös uusia yritysostoja, ja näistä kerromme mahdollisesti myöhemmin lisää.

Liiketoimintaan liittyy aina riskejä. Minun periaatteeni on, että kun riski havaitaan, niin se myös otetaan, ja katsotaan mitä sen kautta voisi olla saavutettavissa – aiempaa parempia tuotteita, tehokkaampia toimintamalleja, uusia markkina-avauksia, yritysostoja. On hyvä ymmärtää, että tilanne, missä emme tee mitään, on ehkä kaikista suurin riski. Maailma muuttuu nopeasti ja kilpailijat menevät vasemmalta ja oikealta ohi. Yrittämisessä ei ole tilannetta, jossa voi levätä laakerillaan.

Ajattelen, että tavoite, joka ei ensisilmäyksellä tunnu täysin mahdottomalta, on turha. Mahdottoman muuttaminen mahdollisuudeksi on mahtava haaste ja se saa meidän organisaatiomme innostumaan, ja se myös antaa valtavasti virtaa. Ja juuri uudet hullut ideat ja mullistukset vievät niin maailmaa kuin liiketoimintaakin eteenpäin. Ilman uskallusta ja halua riskinottoon ei kannata lähteä yrittäjäksi. Valitettavasti meidän ajallemme on tyypillistä, että tehdään selvityksiä selvitysten perään sen sijaan, että tehdään päätöksiä ja toimitaan niiden mukaan. Rohkeus ei kaikilla riitä…

Uskon, että yrityksellä pitää olla selkeä ja yksinkertainen visio, johon on helppo tarttua niin talon sisällä kuin ulkopuolellakin. Visio pitää olla sellainen kahva, että kun siihen tarttuu niin ote ei löysää ja se on helposti ymmärrettävä. LapWall Oy:n visio, ”Asumaan kolmessa viikossa”, on mielestäni sitä parhaimmillaan. Houkutteleva visio, jota strategiset tavoitteet ja tekemiset tukevat, on perusta, joka kantaa ja joka mahdollistaa menetyksellisen liiketoiminnan, ja johon on helppo saada koko organisaatio mukaan.

Miksi sitten osa yrityksistä menestyy ja osa ei? Tästä aiheesta löytyy valtavasti tutkittua tietoa ja mielipiteitä meillä ja muualla.  Oma näkemykseni on kuitenkin se, että on yksi keskeinen menestystekijä ylitse muiden. Se on positiivisen ajattelun voima. Sen vastakohta on negatiivinen ajattelu. Nämä vastakohdat ovat äärimmäisen voimakkaita tekijöitä. En tiedä yhtään menestyvää yritystä, joka olisi pärjännyt negatiivisella ajattelulla. Positiivisuus ja ihmisten erilaisuuden kunnioittaminen ovat voimavaroja, jotka yrityksellä joko on tai ei ole - niitä ei voi kopioida, eikä liimata päälle.

Meillä LapWallissa arvostetaan erilaisuutta ja positiivista hulluutta. On mahtavaa tulla töihin joka aamu, kun tietää, että taas tänään saan tehdä töitä juuri näiden, positiiviseen hulluuteen kykenevien, ihmisten kanssa. Tuntuu, että meitä ei pysäytä kukaan eikä mikään!

 

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694
20.04.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 20.04.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Kuka pelkää puukerrostaloa? Rakennuttajan ei ainakaan kannattaisi!

LapWallLEKO® -puukerrostalo nopeine läpimenoaikoineen on houkutteleva vaihtoehto.

Kovin hitaasti edistyy Suomessa puukerrostalojen rakentaminen, vaikka asiaa on pidetty ja pidetään esillä niin alan järjestöjen kuin valtiovallankin puolesta. Sitkeässä tuntuvat meillä istuvan vanhat totutut toimintatavat ja materiaalivalinnat, vaikka ne olisi moneen kertaan – ja tutkitusti – todettu ongelmallisiksi niin rakennusvaiheen hallitsemattomuuden kuin lopputuloksen laadun kannalta.

Suomalaiset ovat espanjalaisten ohella Euroopan kerrostalokansaa. Puun saatavuus on meillä kuitenkin aivan eri luokkaa kuin Etelä-Euroopassa – ja lisäksi meikäläiset metsät kasvavat kohisten ja enemmän kuin koskaan. Siitä huolimatta Suomessa on tällä hetkellä vain 52 asuinpuukerrostaloa. Ruotsissa puukerrostalojen osuus on noin 20 prosenttia, meillä vain yhden prosentin luokkaa.

Toivon todella, että puukerrostalojen vähäisyyden taustalla eivät kummittele vanhat väärinkäsitykset, kuten paloturvallisuuteen tai äänieristykseen liittyvät asiat. 
Puulta vaaditaan kerrostaloissa sama palonkesto kuin muiltakin materiaaleilta, minkä lisäksi puukerrostaloihin asennetaan automaattinen sammutusjärjestelmä. Väittäisinkin, että modernit puukerrostalot ovat jopa paloturvallisempia kuin muut. Äänieristykseenkin on olemassa toimivat ratkaisut, ja puukerrostalojen asukkaat arvioivatkin kotiensa olevan hiljaisia ja äänimaailmaltaan miellyttäviä. Näitä olemattomia peikkoja ei siis ainakaan rakennuttajan kannata säikkyä.

Vaikka en minä sillä – ei puukerrostaloakaan kannata millä rakennustavalla tahansa pystyttää. Suomalaisen rakentamisen sudenkuoppa on kohdekohtainen suunnittelu ja toteutus, jonka tuloksena rakentamisesta on tullut tehotonta, kallista ja virheille altista puuhastelua oli materiaali mikä oli.

Me LapWallissa emme ole halunneet hyväksyä luutuneita toimintatapoja, vaan olemme halunneet lähteä ennakkoluulottomasti ratkaisemaan rakentamisen kipupisteitä muun muassa konseptoinnin kautta.

Tarjoamme rakennuttajalle ja sijoittajalle rakentamisen kokonaispalvelua, joka on helppo, nopea ja riskitön tapa toteuttaa puukerrostalo kannattavasti. Palvelu ulottuu vaivattomasta suunnittelusta ylivertaisen nopeaan asennukseen, jonka me hoidamme perustuksen päältä valmiiksi. Aikataulu pitää ja budjetti pysyy, koska urakkarajoja ei ole. Sanotaan, että puukerrostalo valmistuu puolet nopeammin kuin betonirakennus, koska aikaa ei tarvitse käyttää rakennusmateriaalin kuivumisen odotteluun – uskallan väittää, että meidän huippuunsa hiotulla ratkaisullamme tulee valmista vielä lyhyemmässä ajassa.

Puukerrostalon lyhyempi rakentamisen kokonaisaika merkitsee alempia pääomakuluja, minkä lisäksi myynti- ja vuokratuottojen saaminen aikaistuu ja projektikierto nopeutuu perinteiseen rakentamiseen verrattuna. Kun tähän vielä lisätään se, että puukerrostalojen asukkaat ovat tutkitusti varsin tyytyväisiä koteihinsa, ei tarvita kuin uskallusta – uskallusta ajatella ja tehdä toisin! Ei se pelaa, joka pelkää.


Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694
13.04.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 13.04.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Homekouluongelma kuriin viisailla valinnoilla korjaamisen ja uuden rakentamisen välillä

Suomen kouluissa ja päiväkodeissa on vakavia sisäilmaongelmia.

Kyllä oli aamutee mennä väärään kurkkuun, kun tutustuin Suomen Rakennusinsinöörien Liiton Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2017 -raporttiin. Onhan se ollut tiedossa, että Suomen kouluissa ja päiväkodeissa on vakavia sisäilmaongelmia, mutta että jopa viidenneksessä näistä rakennuksista on home- ja kosteusvaurioita, on pysäyttävä tieto.

Raportissa arvioidaan, että joka päivä jopa liki 250 000 lasta ja nuorta sekä koulujen ja päiväkotien henkilökuntaa altistuu home- ja kosteusvaurioiden aiheuttamille sisäilmahaitoille. Ja sekin tiedetään, että osa sairastuu näissä tiloissa pysyvästi.

Kuntien kiinteistöistä suuri osa on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla, mikä ei tunnetusti ollut mitään laadukkaan rakentamisen kulta-aikaa nykytietämyksen valossa. Nyt näitä käytännössä katsoen jo tiensä päähän tulleita homepesäkkeitä yritetään sitten kunnissa korjailla milloin paremmin ja milloin huonommin tuloksin. Yleensä huonommin. Ja rahaa palaa.

Kauppalehden eilisessä asiaa käsittelevässä artikkelissa haastateltujen asiantuntijoiden mukaan monta kertaa saattaisikin olla huomattavasti parempi ratkaisu purkaa home- ja kosteusvaurioitunut rakennus kuin yrittää korjata jo alun perin väärin suunniteltu ja huonosti toteutettu koulu tai päiväkoti. Näin säästyisi rahaa ja lopputulos olisi paljon laadukkaampi ja kestävämpi. Hyvä, että joku sanoo tämän vihdoin ääneen!

Tosin kuten viime viikon blogissani totesin, ei uudisrakentaminenkaan ole Suomessa mitenkään ongelmatonta, päinvastoin. Harmittaa vietävästi, että näin on, kun syyt tähän ovat selvillä – rakentaminen on meillä pitkälti kohdekohtaista prototyyppipuuhastelua, kuin pedattu virheille. ROTI 2017 -raportissakin todetaan, että sekä rakentamisprosessi että rakennusten laatu ovat meillä yhä ongelmallisia – ja että ongelmat johtuvat kahdesta syystä:

  • riskialttiista ratkaisuista ja huonosta suunnittelusta johtuvat ongelmat, jotka johtavat helposti vaurioituviin rakenteisiin

  • virheellisistä materiaaleista ja työsuorituksista johtuvat ongelmat

Niinpä niin. Muun muassa nämä ongelmakohdat me LapWallissa olemme ratkaisseet. Pystymme tarjoamaan päiväkoti-, koulu- ja hoivakotitoimintaan soveltuvat ratkaisut, joissa yhdistyvät suunnittelun helppous, rakentamisen ylivoimainen nopeus ja kustannustehokkuus sekä lopputuotteen korkea laatu, myös sisäilman suhteen.

Olemme halunneet etsiä täysin uudenlaisia ratkaisuja, toimia koko rakennusalan suunnannäyttäjänä ja tarjota kilpailukykyisiä, teollisiin puuelementteihin perustuvia vaihtoehtoja myös suurten rakennuskohteiden ratkaisuiksi. Ja onnistuneet tässä.

Toki tämä on vaatinut ja vaatii meiltä jatkuvaa vanhojen totuttujen ratkaisujen ja toimintamallien ennakkoluulotonta haastamista, positiivista ”hulluutta” ja rohkeutta. Rohkeutta tehdä perusteellisesti punnittuja päätöksiä toivotan myös niille kunnallisille päätöksentekijöille, jotka puntaroivat kelvottoman koulun korjaamisen ja uuden rakennuttamisen välillä.

 

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694
06.04.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 06.04.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Uudisrakennusten kosteusongelmat ovat karua kuultavaa

Betonirakenteet pitää kuivata oikeassa lämpötilassa ja kosteuspitoisuudessa

Rakennustarkastusyhdistyksen puheenjohtajaa Pekka Seppälää on viety kuluneen viikon aikana haastattelusta toiseen televisiota myöten. Hänen viestintä on ollut karua kuultavaa: uudisrakennusten, erityisesti rivi- ja kerrostalojen, kosteusongelmat ovat Suomessa merkittävä ongelma. Seppälän mukaan ongelma ei ole osaamisen tai tiedon puutteessa, vaan asenteissa.

Kuinkahan lienee? Tämä kysymys tulee väistämättä mieleen, kun tutustuu uuteen rakennusprosessin kosteudenhallinnan Kuivaketju10-toimintamalliin. Vai mitä mieltä pitäisi olla toimintamallin riskilistan kohdista

  • Materiaalit pitää suojata kastumiselta

  • Betonirakenteet pitää kuivata oikeassa lämpötilassa ja kosteuspitoisuudessa

  • Vedenerityksen tulee olla kauttaaltaan riittävän paksu ja se on varmistettava mittaamalla

Onko todellakin niin, että nämä ovat vain asenneasioita, sillä sen verran perusasioilta ne kuulostavat? Joka tapauksessa uusi kosteudenhallinnan toimintamalli kosteuskoordinaattoreineen ja dokumentointivaateineen on nyt lanseerattu ratkaisuksi uudisrakennusten kosteusongelmiin. Toivottavasti tämä auttaa myös osaltaan palauttamaan uskoa suomalaisen rakentamisen laatuun.

Itse näkisin, että ongelman juurisyitä ovat ennen kaikkea kohdekohtainen suunnittelu ja urakoiden pilkkoutuminen. Kun jokainen rakennus on prototyyppi, jota on rakentamassa suuri määrä toimijoita, ei ole ihme, että välillä tulee väkisinkin sutta ja sekundaa puhumattakaan paukkuvista budjeteista ja venyvistä aikatauluista.

Ei myöskään ole ihme, että tässä tilanteessa moni rakennuttaja tai sijoittaja miettii kaksi kertaa mihin soppaan lusikkansa – siis rahansa – laittaa.

Monia alan yrityksiä nyt kiivaana käyvä keskustelu kosteusongelmista saattaa hirvittää. Asian voi nähdä myös toisin – tämä on alalle tervetullut potku persuuksiin kehittää omaa toimintaa, innovoida ja vahvistaa kilpailukykyä.

Näin tämä asia nähtiin LapWallissa jo toimintaamme viisi vuotta sitten käynnistettäessä. Teollinen puurakentaminen ja sen mahdollistamat nopeus, helppous, laatu ja riskittömyys olivat ja ovat avainsanoja toiminnassamme ja sen kehittämisessä. LapWall LEKO -ratkaisussa varmistetaan kosteudenhallinta jo suunnitteluvaiheessa, mikä lisäksi kaikki puuelementit sekä LEKO Bath kylpyhuone-, sauna- ja keittiömoduulit valmistetaan tuotantolaitoksillamme suojassa säältä. Me myös hoidamme mittatarkkojen elementtien asennuksen rakennuspaikalla nopeasti ja tehokkaasti ilman urakkarajoja. Kuivaketjumme pitää 100-prosenttisesti.

Minulla on tapana sanoa, että kun riski nähdään, se otetaan. Yhteen asiaan se ei kuitenkaan päde – kosteuden kanssa ei oteta minkäänlaisia riskejä.

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694
31.03.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 31.03.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Suunnittele ja hinnoittele minuuteissa, muuta asumaan kolmessa viikossa

Suunnittelutyökalulla kuka tahansa voi suunnitella rivitalokohteen ilman arkkitehdin apua. Kaikki osat ovat kuitenkin arkkitehdin suunnittelemia, joten niistä muodostuu varmasti toimivia kohteita.

Kuvittelepa haluavasi ostaa uuden auton. Otat ensin yhteyttä autoarkkitehtiin, jonka kanssa suunnittelette sinulle auton alusta saakka. Valitset moottorin ja korin, muokkaatte hieman alustaa, kenties törsäät LED-ajovaloihin. Tämä vaihe kestää kuukausia, kun autoarkkitehti muokkaa piirustuksia ja hyväksyttää ne sinulla. Sitten suunnitelma lähetetään eteenpäin eri autonosien valmistajille, josta osia alkaa saapua kotiovellesi – yksitellen tietenkin. Vihdoin ovellesi saapuu autoasentaja, joka rakentaa palasista sinulle uuden autosi. Hurraa, eikä aikaa mennyt kuin noin vuosi!

Kuulostaa täysin pöhköltä, eikö totta? Ja kuitenkin me noudatamme tätä mallia rakentamisen suhteen. Ihan yhtä pöhköä, sanomme me LapWallilla.

Uuden suunnittelutyökalumme ansiosta esimerkiksi rivitalokokonaisuus ulkovarastoineen ja sisäpintoineen on mahdollista suunnitella yhdellä istumalla muutamassa minuutissa. Työkalu myös kertoo koko ajan haluamasi kokonaisuuden kustannukset.

Ennakkosuunnittelu tekee rakentamisesta nopeamman ja kustannustehokkaamman

Valmistamamme valmiit LEKO®-moduulit ja -osakokonaisuudet auttavat pääsemään irti rakentamisen tilauskohtaisesta suunnittelusta. Tämä nopeuttaa koko rakennusprosessia ja laskee merkittävästi kustannuksia. Visiomme on, että elementtejämme hyödyntämällä rakennus on perustusten päälle rakennettu valmiiksi kolmessa viikossa.

Löydät suunnittelutyökalun nettisivuiltamme. Suosittelen kokeilemaan, kuinka helppoa talosuunnittelu sen avulla on.

 

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

P.S. Lanseeraamme tulevina kuukausina uusia tuotteita, kannattaa olla kuulolla!

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694
24.03.2017 — Jarmo Pekkarinen
Jarmo Pekkarinen, 24.03.2017
040 532 5694
etunimi.sukunimi@lapwall.fi

Rakentamisen ammattilainen, uskallatko muuttua kanssamme?

Vain rohkeilla on rahkeita muuttaa toimintaympäristöään. Rohkea yritys katsoo omaa ja toimialansa toimintaa suoraan silmiin ja myöntää heikkoutensa, tehdyt virheet ja tunnistaa kasvun paikat ja mahdollisuudet. Kun tietää, mikä on ongelma, löytää siihen myös ratkaisun.

Rakennusalan kehittymistä hidastavat sisäiset solmut ja tyytyminen ”näin on aina ennenkin tehty” -ratkaisuihin. Vasta, kun suostumme näkemään, että vanhojen latujen tamppaaminen ylläpitää rakennusprojektien kustannustehottomuutta, pitkiä rakennusaikoja ja laatuongelmia, voimme alana siirtyä uuteen vaiheeseen. LapWall on jo menossa tällä tiellä täyttä vauhtia.

Tulevaisuus tehdään nyt

Me LapWallilla olemme tarttuneet alan kipupisteisiin sekä tunnistaneet omat vahvuutemme, ja kasvamme nyt tästä syystä voimakkaasti:

  1. Olemme tuoneet markkinoille asuntorakentamisen mullistavan tuote- ja palveluvalikoiman, joka on suunnattu erityisesti rakennuttajille ja sijoittajille. LapWallin kokonaistoimitusratkaisun avulla rakentamisessa on mahdollista yhdistää helppous, nopeus, laatu ja riskittömyys. Visiomme on, että LapWall LEKO® -elementtiratkaisulla työmaavaihe hoituu suuremmissakin kohteissa perustuksen päältä valmiiksi kolmessa viikossa.

  2. Olemme kehittäneet rakentamisen suunnitteluvaiheeseen uuden työkalun, jonka ansiosta yksilöllisen, tarpeita vastaavan rakennuksen suunnitteleminen on helppoa ja nopeaa. Tutustu suunnittelutyökaluumme.

  3. Rakennusten kosteusvauriot ja niistä aiheutuvat sisäilmaongelmat puhuttavat ja suututtavat laajasti. LapWallin ratkaisussa kaikki puuelementit valmistetaan tuotantolaitoksillamme suojassa säältä ja me hoidamme myös asennuksen rakennuspaikalla nopeasti ja tehokkaasti. Näin vältetään myös täysin rakentamisen aikaiset kosteusvauriot. LapWallin ratkaisussa käytetään vettä vain rakennusmiesten janon sammuttamiseen – toisin kuin betonirakentamisessa.

Kutsumme itseämme ylpeinä rakennusalan suunnannäyttäjäksi. Tule mukaan ravistelemaan koko rakennusalaa! Rohkeus kannattaa, sen lupaamme.

Uusien nettisivujemme myötä avaamme myös tämän blogin, jossa kanssani kirjoittajina vuorottelevat muut lapwallilaiset. Kysymykset, kommentit ja muut keskustelunavaukset otetaan ilolla vastaan.

 

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

Kirjoittaja on LapWallin toimitusjohtaja, jonka luotsaama yhtiö aikoo mullistaa koko rakennusalan.
Jarmo
Pekkarinen
Toimitusjohtaja
040 532 5694