LapWall

Parhaillaan pohditaan vakavasti, minne LapWallin seuraava tuotantolaitos nousee.

Paljon on nykyisen hallituksen aikana juttua riittänyt pykälä-Suomen normien purkamisesta ja byrokratian vähentämisestä. Ja työpaikkojen luomisesta. Biotaloudesta nyt puhumattakaan. Eivät ole nämä puheet tainneet vielä kantautua täkäläisen ELY-keskuksen tai Aluehallintoviraston korviin.

Karvaasti olemme LapWallissa saaneet kokea, että puheet ovat puheita ja todellisuus tyystin toinen. On turhauttavaa, kun toiminnan kasvuun ja työpaikkojen luomiseen laitetaan kapuloita rattaisiin julkishallinnon puolelta. Onko meillä todellakin tähän varaa Pyhännällä, Pohjanmaalla – tai missään Suomessa?

LapWall on erittäin voimakkaasti kasvuhaluinen ja -kykyinen yritys. Mieluusti kasvaisimme juuri täällä Pyhänällä, toimintamme alkulähteillä, mutta nyt on uuden elementtivaraston rakentamislupaprosessi venynyt huomattavasti odotettua pidemmäksi. Olemme odottaneet lupaa nyt jo yli vuoden. Alun perin ELY- keskuksella ei ollut viimekeväänä huomautettavaa uudesta Pyhännän kunnan esittämästä kaavaehdotuksesta. Meidän piti päästä rakentamaan viimeistään elokuussa. Emme ole päässeet rakentamaan vieläkään ja tietoa siitä, että milloin pääsemme, ei meillä ole.  Prosessi eteni siten, että asia ei mennytkään läpi ELY-keskuksessa, lupaa ja erilaisia selvityksiä tehtiin ja mitään kiirettä ei tuntunut viranomaisilla olevan. Vasta lokakuussa kuntaan tuli selvityspyyntö koskien pohjavesialueella olevan tontin ojituksia. Jo sitä ennen Ely edellytti myös, että alue tutkitaan mahdollisten arkeologisten löydösten varalta. No ei löytynyt. Ojitustiedot saatuaan ELY-keskus katsoi – vastoin aiempaa omaa näkemystään –  että elementtivaraston rakentamiseen alueelle vaaditaankin ympäristölupa, jonka myöntäminen on puolestaan Avin heiniä. Ja taas menee aikaa… Sitä tuntuu viranomaisilla olevan, mutta markkinat kun eivät viranomaisia odota. Avi selvitteli asiaa ja pyysi lopulta lausunnon Elyltä, joka piti toimittaa heille viimeistään 2.5.2017. Eivät saaneet sitä toimitettua ja pyysivät lisäaikaa selvityksen antamiseen. Missä asian käsittely nyt on menossa, siitä meillä ei ole mitään tietoa.

Vielä nykyistäkin vauhdikkaampaa kasvuamme rajoittaa vain tuotantokapasiteettimme rajallisuus. Voidaksemme rakentaa Pyhännälle kolmannen, 60 – 70 henkeä työllistävän tuotantolaitoksen tarvitsisimme lisää maata. Ja jotta voisimme kasvaa järkevällä, logistisesti toimivalla tavalla, on uuden, rakennuslupaa odottavan elementtivaraston ja suunnitelmissa olevan tuotantolaitoksen sijaittava siten, että toiminnan pyörittäminen on mahdollisimman tehokasta. On ollut todella suuri yllätys, että täällä korvessa – keskellä ei mitään – on tullut näin iso ongelma maa-alueista. En olisi tällaista ongelmaa Pyhännällä osannut missään vaiheessa odottaa. Pidetäänhän kuntaa erittäin yrittäjämyönteisenä teollisena paikkakuntana, jossa on pitkät perinteet ja jossa puhalletaan yhteen hiileen.

Kun katselen tässä LapWallin Pyhännän tuotantolaitoksen pihalla ympärilleni, näen paljon joutilasta maata, jolla ei tällä hetkellä ole mitään hyötykäyttöä. Meillä olisi. Meillä olisi tarjolla hyvinvointia Pyhännälle ja ympäröiville kunnille ja toimintaa, joka tukee Suomen biotalousstrategian toteuttamista. Mikä tästä yhtälöstä tekee tässä maassa näin vaikean?

Joka tapauksessa tilanne on nyt tämä: meillä pohditaan vakavasti, minne seitsemän miljoonan euron tuotantolaitosinvestoinnin teemme. Päätös on tehtävä nopeasti, muutamassa viikossa. Pyhäntä olisi sijoituskohteena paras, mutta jos lisämaata ei löydy, on meidän etsittävä muita ratkaisuja – jopa Suomen rajojen ulkopuolelta.

Meillä on Pyhännän lisäksi tuotantolaitokset Pälkäneellä, Keuruulla ja ikkuna- ja ovitehdas Nivalassa. Tulemme rakentamaan tuotantolaitoksen myös tytäryhtiöllemme Ruotsiin. Nähtäväksi jää se, että olivatko Pyhännän tuotantolaitoksen investoinnit nyt tässä. Positiivista on ollut, että useat kunnanjohtajat ympäri Suomen ovat olleet yhteydessä ja tarjonneet positiivisia mahdollisuuksia tulla yrittäjäksi heidän kuntiinsa. Tilat monilta löytyvät valmiina ja ovat myös ilmoittaneet, että ovat tarvitsemamme tilat valmiita rakentamaan ja nopealla aikataululla.

Uusi, maailman nykyaikaisin – puuelementtien kokoonpanoon rakennettu – käsivarsirobottilinja on tilattu. Sen toimitus on loppuvuodesta 2017. On mielenkiintoista nähdä, missä päin Pohjolaa linjalla tehdään elementtejä.

Oikein mukavaa keväänodotusta teille kaikille!

 

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen

Lataa uusi tuote-

luettelomme!

Tuoteluettelosta löydät mm. uudet tuotteet sekä valmistustoleranssit.

Kiitos latauksesta! Pääset lataamaan tuoteluettelon tästä: https://issuu.com/lapwall2016/docs/lapwall_20leko_20tuoteluettelo_11.2/1?ff=true